czwartek, 14 stycznia 2016

Orientalny kurczak z ryżem i brokułami

Jeśli lubicie dania typu chińczyk lub wietnamczyk - to danie na pewno Wam posmakuje. Kurczak z imbirem i słodkim sosem chili w towarzystwie ryżu jaśminowego jest wyśmienity. 
I niech Was nie zmyli ilość sosu chili - danie nie jest pikantne :) 

Spróbujecie koniecznie.

SKŁADNIKI
2-3 woreczki ryżu jaśminowego
(u mnie jaśminowy z czerwonym
kurczak z ryżemryżem z Sonko - pyszny i fajnie wygląda)
1 brokuł
600 g mięsa z udek kurczaka
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
3 łyżki słodkiego sosu chili
200 ml bulionu  
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki cukru 
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze.
Mięso oczyszczamy z tłuszczu i kroimy w paski, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
W woku obsmażamy je na złoto na 2 łyżkach oleju i zdejmujemy  na talerz. 
Posiekany drobno czosnek i starty imbir obsmażamy na pozostałej łyżce oleju przez około 2 minuty - cały czas mieszając. Dodajemy sos chili i mieszamy przez minutę.
Wrzucamy z powrotem kurczaka, dolewamy bulion, sos sojowy i ocet ryżowy. Dosładzamy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu na 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kurczaka podajemy na ryżu i polewamy sosem, serwujemy z brokułami. Smacznego!

kurczak z brokułami
chińczyk




1 komentarz:

  1. Pysznie tutaj! :)
    Zapraszam do siebie http://wkuchniuoli.blogspot.dk

    OdpowiedzUsuń