poniedziałek, 27 czerwca 2016

Dlaczego warto jeść cukinię?

 
cukinia przepisy
Dzisiaj słów parę o moim ukochanym warzywie - ponieważ  pierwsze okazy młodziutkich cukinii mogę już zrywać w ogródku u Teściowej -poczytajcie ile dobra kryje to niepozorne warzywo :) 


Cukinia (zwana też kabaczkiem) jest bardzo łagodnym w smaku , dietetycznym warzywem. 
W 100 g świeżego warzywa jest tylko 15 kcal! (0,6 g białka,  4 g węglowodanów, 1 g błonnika i tylko 0,1 g tłuszczu). 

Jest odmianą dyni zwyczajnej - pochodzi z Włoch - jej włoska nazwa zucchina - znaczy po prostu mała dynia :)

Zawiera potas, magnez, żelazo,wapń i jod, a także wit. A, K, C, PP, B1 oraz beta karoten.
Jej ogromną zaletą jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. W 90% składa się z wody - świetnie wspomaga więc oczyszczanie organizmu z toksyn.

Jest warzywem alkalizujacym - odkwasza organizm, pozytywnie wpływa na trawienie - stąd też, jest polecana przy problemach z nadkwaśnością. 

Zawarty w cukinii potas przeciwdziała zatrzymywaniu się wody w organizmie - co sprzyja utracie wagi.

Leczo z cukinii i sosy z dodatkiem tego warzywa warto polecić osobom cierpiącym na cukrzycę. Cukinia ma niewiele węglowodanów oraz niski indeks glikemiczny (nawet gotowana - w przeciwieństwie do np. marchewki). Świetnie zagęszcza potrawy, daje uczucie sytości, a nie powoduje gwałtownego podniesienia poziomu glukozy we krwi.

Cukinia to świetne warzywo dla kobiet w ciąży i mam karmiących piersią. Zawiera sporo kwasu foliowego oraz jod - składniki te zapobiegają powstawaniu wad rozwojowych płodu i wspomagają rozwój dziecka.

Warto zaznaczyć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się w diecie małego dziecka. Ponieważ posiada dużą zawartość związków odżywczych i jest łatwo strawna, można ją podawać maluchom po ukończeniu 6-tego miesiąca życia. 

Przyzwyczailiśmy się podawać cukinię obróbce termicznej - lecz zapominamy, że traci ona wtedy część swoich właściwości. A młodą cukinię warto podawać na surowo! 
Surowa zawiera bowiem sporo witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy stresu, poprawiają pamięć i koncentrację oraz zapobiegają depresji. Wystarczy ją umyć i pokroić w plasterki lub talarki - i chrupać ze smakiem :) 
Szczególnie świetnie sprawdzi się jako przekąska między posiłkami. Możemy pokroić też w słupki różne warzywa (np. marchew, kalarepkę) - i podawać z serkiem śmietankowym lub  czosnkowym dipem ( jogurt naturalny + rozgnieciony ząbek czosnku). 

Cukinia jest warzywem bardzo uniwersalnym. Nadaje się do grillowania, smażenia,duszenia, pieczenia.  Idealna do dań z grilla, jednogarnkowych (leczo, ratatouille). Można spożywać równiej jej kwiaty, a nawet używać do przyrządzania ciast!

Poniżej link do ponad trzydziestu dań z użyciem cukinii : 
przepisy z cukinią KLIK! 

 


 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz