wtorek, 8 listopada 2016

Razowe spaghetti z pesto i pomidorkami koktajlowymi

Dzisiaj obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania :) 
O dłuższego czasu staram się propagować na blogu właśnie zdrowe jedzenie i w dodatku prosto przygotowane - stąd dzisiaj pyszny, zdrowy i szybki przepis na spaghetti z pesto z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi :) 

SKŁADNIKI (dla 4 osób)
razowe spaghettiPesto:
1 pęczek bazylii
3 łyżki orzechów włoskich
4 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)
2 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz i sól
Spaghetti:
350 g razowego makaronu spaghetti
250 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek 
3 ząbki czosnku 

PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Przygotowujemy pesto - miksujemy wszystkie składniki. 
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojony na plasterki czosnek (aż będzie miękki - 3-4 minuty na małym ogniu). Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki i smażymy kolejne 3-4 minuty. Wrzucamy pesto by chwilkę się zagrzało. 
Dodajemy odcedzony makaron (u nas po prostu wyciągnięty z garnka łyżką cedzakową - bez wylewania na sitko - tak by sos połączył się z niewielką ilością wody, w której gotował się makaron). Delikatnie mieszamy całość i od razu podajemy. Smacznego :) 


makaron z pesto

pasta
 1 porcja - 650 kcal
- białko - 19,25 g
- tłuszcze - 34,7 g
- węglowodany - 61 g
- błonnik - 7 g

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz