wtorek, 20 marca 2018

Słodko-pikantny kurczak po wietnamsku

Pyszny obiad w orientalnym stylu - kurczak po wietnamsku - najlepszy w towarzystwie żółtego ryżu (ugotowanego z dodatkiem kurkumy) i np. mixu sałat ze zdrowym olejem :) A i najważniejsze - przepis i wykonanie by Mąż ;) 

kurczak w sosie sojowym



SKŁADNIKI (dla 4 osób)

500 g mięsa z udek kurczaka 
ciemny sos sojowy 
2 cebule
4 łyżki cukru trzcinowego
pasta chili 







PRZYGOTOWANIE
Kurczaka kroimy w paski lub większą kostkę. Cebule w piórka. 
Mięso przekładamy do miski i zalewamy kilkoma łyżkami sosu sojowego. Dodajemy pastę chili (według upodobań). Całość mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Rozgrzewamy woka i karmelizujemy cukier (uważamy by się nie przypalił).Dodajemy mięso i trochę sosu sojowego i smażymy na dużym ogniu, aż mięso się zrumieni, a sos zredukuje.
Na końcu wrzucamy cebulę i przesmażamy całość kilka minut cały czas mieszając. 
Podajmy z dodatkami - u nas, tak jak już wspomniałam z żółtym ryżem (i odrobiną słodkiego sosu chili) oraz sałatą. Smacznego!

kurczak z warzywami
 kurczak po chińsku

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz